Gasca si rata salbatica
Anseriformes
Speciile de gaste si rate din fauna Romaniei sunt specii sedentare, oaspeti de vara sau oaspeti de iarna. Balti, lacuri si rauri sunt biotopul lor natural, unde in functie de specie se pot concentra pana la zeci de mii de exemplare. Gasca de vara, garlita, garlita mica si gasca de semanatura sunt dintre gaste, principalele specii de interes cinegetic. Dintre rate, rata mare domina tablourile vanatoresti, urmata de sarsela si rata mica.
Perioada de vanatoare este cuprinsa intre 15 august si 28 februarie pentru gaste si rata mare si se prelungeste pana la 15 martie pentru sarsele si rate mici. Metodele de vanatoare sunt diferite si specifice locului. Cele mai folosite sunt pentru gaste panda pe balta, cand gastele pleaca sau se intorc de la camp, panda pe camp pe directia locului de hranire, atunci cand se stie partea in care se deplaseaza gastele la culturile agricole si panda pe lan atunci cand se stiu locurile de hranire si sunt posibilitati de adapost. Pentru rate, apropiatul cu caine aportor, acolo unde terenul permite deplasarea pe apa, pe mal sau din barca si panda la locurile de pasaj sunt metodele cele mai folosite.
Alte specii de pasari de balta abundente in apele Romaniei sunt: lisitele (Fulica atra), gainusa de balta (Gallinula chloropus) si cormoranii mari (Phalacrocorax carbo). Ele pot fi vanate prin apropiat, de pe mal sau din barca in perioada 15 august – 15 martie.