Un gestionar consacrat al faunei cinegetice si a zonelor de pescuit din Judetul Alba
- A.J.V.P.S.Alba a luat fiinta sub actuala denumire in primavara anului 1968, odata cu reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei si trecerea de la regiuni si raioane, la judete, municipii, orase si comune, pastrand si astazi aceasta denumire din considerente de natura juridica, cu scopul protejarii patrimoniului creat dupa 1968, a contractelor incheiate cu terti, din conservatorism si pentru continuarea traditiilor si a principiilor care i-a calauzit pe fondatori.
- Forma de organizare si functionare; AJVPS Alba este persoana juridica de drept privat, apolitica, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, fiind organizatie neguvernamentala. Este inscrisa in Registrul National al ONG de la Ministerul Justitiei sub nr.60/A/1997 si in Registrul asociatiilor si Fundatiilor tinut la Judecatoria Alba Iulia la nr.11/25.03.2002. In scopul apararii intereselor membrilor sai si pentru reprezentare la nivel national si international.
- Scopul principal al asociatiei; conservarea biodiversitatii si protectia faunei de interes cinegetic si piscicol, precum si a mediilor naturale de dezvoltare ale acestora, prin vanatoare si pescuit sportiv, practicate in mod durabil, ca forme de odihna activa si de petrecere a timpului liber pentru membrii sai, fapt dovedit dealtfel prin bogatia faunei cinegetice, existenta pe fondurile gestionate de asociatia noastra . An de an evaluarile vanatului arata ca populatia de vanat util este in continua crestere, chiar daca si cotele de recolta au crescut simtitor in ultimii 6 ani.Faptul ca in ciuda cotelor de recolta destul de importante se constata o crestere a efectivelor de vanat , este o dovada in plus ca asociatia noastra practica o gestionare durabila a fondurilor
- Structura organizatorica; Adunarea generala a AJVPS Alba formata pe principiul reprezentativitatii si contributivitatii din reprezentantii ai vanatorilor si pescarilor delegati de la nivel de grupe si cluburi , alege odata la cinci ani un Consiliu care conduce activitatea Cluburilor de vanatoare si pescuit sportiv si a grupelor de vanatori si pescari, ca nuclee organizatorice locale de baza. Toate structurile din cadrul asociatiei au conducere proprie, aleasa democratic pe o perioada de cinci ani. Daca in trecut asociatia era o structura mamut cu o conducere greoaie cu gandire conservatoare si limitata, in ultimii ani AJVPS Alba a suferit o schimbare radicala, odata cu ruperea de AGVPS din Romania , luandu-si soarta in propriile maini si croindu-si un destin propriu a ales drumul modernizarii si a progresului. Si-a ales in structurile de conducere membrii seriosi, implicati si dedicati asociatiei,care neglijandu-si propriile afaceri si familiile, au reusit in doar cativa ani sa schimbe complet fata si mentalitatea acestei asociatii, si-a format o structura a personalului retribuit mult mai flexibile, mai eficace si compusa din profesionisti, oameni pasionati, adevarati specialisti in cinegetica, unii dintre ei recunoscuti la nivel national si chiar international. Noua echipa de conducere a asociatiei , membrii alesi impreuna cu personalul angajat au realizat in ultimii ani cu mult mai putine resurse financiare decat au fost in trecut , lucruri mult mai serioase si mai vizibile toate facute in interesul membrilor nostril.
- Patrimoniul AJVPS Alba; sediu central in Alba Iulia si 4 sedii secundare proprietate, la ,Blaj, Aiud, Cimpeni si Cugir, plus inca un sediu in constructie la Ocna-Mures care este finalizat in procent de 80%. AJVPS Alba mai detine in proprietate un complex vanatoresc unic in tara situat in localitatea Hapria, la 6 km de orasul Alba-Iulia, complex care se intinde pe o suprafata de 10.000 m.p.si care cuprinde o cabana de vanatoare de 700 m.p. cu o arhitectura unica si care asigura tot confortul necesar pentru petrecerea unor momente placute , o anexa de vanatoare de 180 m.p. unde isi desfasoara activitatea grupa Diana –Alba , un loc special amenajat de transat si depozitat carnea de vanat, loc de gratar si ceaun, depozite de hrana, o canisa si un punct de belvedere de unde se pot admira imprejurimile. Autoturisme performante de teren, telefonie fixa si mobila, tehnica de calcul, si alte patru cabane si colibe de vanatoare si pescuit, arme de vanatoare si de paza (pistoale militare), binocluri, lunete, caini de vanatoare, roubainsiane si alte bunuri materiale, necesare desfasurarii activitatilor specifice vanatorii si pescuitului recreativ-sportiv.
AJVPS Alba are in plan construirea in viitor a cel putin inca 10 cabane de vanatoare care sa deserveasca restul grupelor de vanatoare. - Personal angajat cu contracte de munca pe durata nedeterminata; la nivelul fiecarui fond cinegetic si zona piscicola gestionata este angajat minim un paznic de vanatoare si pescuit.Acestia isi desfasoara activitatea sub directa indrumare a unui coordonator tehnic si a secretarilor de club, fiind sprijiniti de un numar semnificativ de colaboratori voluntari, dintre cei mai destoinici membrii, in calitatea lor de reprezentanti alesi democratic, pentru a reprezenta interesele vanatorilor si pescarilor.
- Membrii cotizanti; peste 4.000 membrii din care; peste 800 vanatori cotizanti permanenti si peste 3000 membrii pescari sportivi, existenti in evidentele asociatiei .
Pentru membrii AJVPS Alba Consiliul asociatiei a hotarat repartizarea la fiecare grupa de vanatoare a unei femele de caprior si a unui porc mistret , pentru diversele evenimente ce au loc in cadrul grupelor, pe langa faptul ca mistretii vanati cu ocazia vanatorilor colective se impart participantilor cu titlu gratiut. Organizatorii de grupa beneficiaza la randul lor de cate un mistret gratuit , ca si apreciere pentru efortul depus in gospodarirea fondurilor cinegetice si raspunderea pe care o au cu ocazia desfasurarii actiunilor de vanatoare colective. Grupele de pescari beneficiaza si ele de cate o femela de caprior,cu ocazia desfasurarilor concursurilor de pescuit organizate in cadrul asociatiei. - Fonduri cinegetice, contractate pe o perioada de 10 ani iar apoi prin modificarea legii 407/2006 pentru o perioada de 16 ani (2011–2027); AJVPS Alba a obtinut gestiunea a 19 fonduri cinegetice pentru urmatorul ciclu contractual de 16 ani, iar in 2014 ( caz unic in tara) a preluat prin absorbtie AVPS Mistretul Cugir cu fondul cinegetic 48 Vinerea ajungand sa gestioneze 20 de fonduri cinegetice. Fondurile cinegetice sunt situate in zona de deal si munte din raza judetului Alba, toate avand o suprafata de 220.683 ha (38 % din suprafata fondului cinegetic al judetului), populate cu; cerb comun, caprior, urs, mistret, lup, ras, iepure, fazan, potarniche, cocos de munte, rata salbatica, prepelita, porumbel salbatic, sitar, sturz, cocosar, gugustiuc, turturica si altele.
- Amenajari vanatoresti in functiune; 31 bordee de panda, 97 observatoare, 6 refugii pentru vanatori, 21 depozite pentru hrana vanatului, 30 linii de standuri destinate vanatorii cu goana la mistret si urs cu un total de 80 standuri amenajate, 1.025 hranitori pentru diverse specii de vanat si 706 sararii de diverse tipuri, pentru expunerea hranei complementare pe timpul iernii si alte amenajari vanatoresti, destinate supravegherii si evaluarii vanatului sau pentru practicarea vanatorii.
- Cotele de recolta la vanat, aprobate de Ministerul Apelor si Padurilor in sezon 2017 – 2018; cerb comun = 18 ex, caprior = 417 ex, mistret = 470 ex, iepure = 540 ex, fazan = 710 ex, potarniche = 245 ex, rata salbatica = 1.043 ex, prepelita = 1142 ex, porumbel salbatic = 2138 ex, sitar = 89 ex, . Cotele de recolta aprobate se extrag prin vanatoare cu membrii asociatiei (70%) si cu vanatori europeni si alti invitati (30%), la solicitarea acestora sau prin relatii reciproce de colaborare.
- Ca si comparatie in sezonul de vanatoare 2011- 2012 AJVPS Alba avea aprobate urmatoarele cote de recolta: cerb comun = 13 ex, caprior = 178 ex, mistret = 318 ex, iepure = 315 ex, fazan = 425 ex, potarniche = 100 ex. Se poate vedea cu usurinta cresterea semnificativa a cotelor de recolta aprobate , ceea ce denota implicit si cresterea efectivelor de vanat de pe fondurile gestionate de asociatia noastra, fapt care pe langa ca asigura membrilor vanatori satisfactii cinegetice mai mari, asigura si o crestere a veniturilor incasate .
- Trofee dobandite; Vanatorii romani si invitatii europeni care au dobandit trofee medaliabile de pe fondurile gestionate de catre AJVPS Alba, au participat si au obtinut medalii la expozitii cinegetice nationale, internationale sau mondiale organizate in tara si in strainatate la; CESKE BUDEJOVICE -1976, BUCURESTI – 1978, NITRA – 1980, PLOVDIV – 1981, BRNO – 1985, NURNBERG – 1986, BUCURESTI – 1997 si PITESTI – 2003. Medaliile obtinute in 1997 la Bucuresti au fost; 43 Aur, 30 Argint si 13 Bronz iar la Pitesti in anul 2003 am obtinut 4 medalii de Aur, 5 de Argint si 5 de Bronz. In sezonul 2010 – 2011 s-a recoltat un urs al carui craniu este de 66,5 pct. CIC (aur), un cerb care a fost evaluat la 210 pct .CIC (aur) si doi capriori evaluati la 162 respectiv 141 pct. CIC (aur). Vanatorii asociatiei noastre mai detin multe trofee medaliabile care asteapta organizarea unei expozitii nationale sau internationale pentru a fi omologate. Anual organizam expozitii locale si participam la expozitii si targuri zonale, in ultimii cinci ani participand cu exponate la Expo Transilvania Cluj si la Targul de turism rural de la Albac organizat prin ANTREC si alte expozitii la nivel local, iar incepand din 2013 se organizeaza anual festivalul ,,Ziua Vanatorului si Pescarului,, eveniment la care pe langa membrii nostri participa o seama de invitati de seama, reprezentanti ai institutiilor importante din judetul Alba, Consiliul Judetean, Prefectura, Primaria Municipiului Alba-Iulia, A.N.S.V.S.A. Alba,Inspectoratul de Politie al Judetelui Alba etc.institutii cu care avem bune relatii de colaborare.
- Zone de pescuit recreativ – sportiv autorizate; AJVPS Alba a obtinut autorizatie de pescuit recreativ – sportiv de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura pentru sapte zone piscicole naturale din raza judetului Alba; Raurile Mures, Tarnava Mare si Tarnava Mica – pe toata lungimea din raza jud. Alba, Raul Aries (Baia de Aries – Vidolm), Raul Cugir (Podul Rosu – Confluenta Raul Mures), Raul Sebes si Raul Ampoi (Zlatna – R. Mures), avand o lungime totala de 271 km, populate cu clean, crap, caras, mreana, lin, platica, scobar, salau, somn, stiuca si alte specii de pesti. Deasemenea AJVPS Alba detine autorizatie de pescuit recreativ- sportiv pentru lacul de acumularei Mihoiesti populat cu pastrav si ciprinide.
Din acest an am intrat intr-un parteneriat cu mai multe Unitati Administrativ Teritoriale din bazinul raului Mures prin infiintarea unui FLAG ( Fishing Local Action Grup) , printr-un program finantat de Uniunea Europeana, program in baza caruia asociatia noastra are posibilitatea sa isi completeze echipamentul si logistica necesara controlarii si stoparii braconajului piscicol din bazinul raului Mures, cu o finantare de 90%. In acest scop avem in plan sa achizitionam masini de teren ,barci cu motor ,peridoace, aparatura optica performanta si aparate de vedere pe timp de noapte, aparatura foto etc. tot ce este necesar pentru a putea sa ne desfasuram activitatea in conditii optime si cu rezultate maxime. - Concursuri de tir cu arma de vanatoare ( la talere si la caprior tinta fixa sau mistret alergator);
AJVPS Alba a fost organizatoarea a sase editii a Finalei Campionatului National de Tir Vanatoresc (1983, 1992, 1994, 1999, 2006 si 2007). Rezultatele tragatorilor nostrii; MUNTEAN MIRCEA -multiplu campion national (patru editii); OLARU LAURENTIU – campion national la doua editii; URECHE DANIEL -vicecampion national editia 2006; MANEA LIVIU -locul III la o editie. In ultimii ani s-au facut remarcati si vanatorii Draghiciu Razvan, Bretoiu Laviniu, Bretoiu Marius , Patrut Daniel.
- Concursuri de pescuit stationar si la musca artificiala; AJVPS Alba organizeaza anual competitii de pescuit stationar si la muscarit, debutand cu faza pe cluburi si incheind cu Faza finala a Campionatului National de pescuit recreativ. Rezultate obtinute in timp de catre membrii nostrii;VULTUR VASILE (O.Mures) -Campion national- seniori, CRISAN LUCIAN (Aiud) -vicecampion national-seniori, LUPEI IOAN (Aiud) -locul III- seniori, TUDOSE ALIN (Alba Iulia) -locul IV- seniori, GROZA SILVIU (Aiud) -campion national juniori, GRECU BOGDAN (Aiud) -vicecampion national-juniori, SZABO CAROL (Blaj) -locul III Juniori, CLIUC ANA (Cugir) -locul VII senioare, FAUR ALEXANDRU -Campion national-copii, MOGA LUCA (Baia de Aries) -campion national la musca artificiala, CORDEA ANDREI (Ocna M.)- campion national la cadeti – Editia – 2007 si la tineret in 2010 si 2011, BAD FLORIN VIRGIL– campion national in 2009 la categoria tineret si locul II pe echipe in 2011.
- Concursuri chinologice; Vanatorii din cadrul AJVPS Alba sunt printre putinii din Romania care mai cresc si utilizeaza Copoiul ardelenesc, rasa autohtona de caini folosita la vanatoarea de vulpi, mistreti si ursi, pe care o indragea regretatul vanator IONEL POP, dar pe care comunistii au interzis-o la vanatoare, masura ducand la reducerea numarului de exemplare si la imposibilitatea omologarii rasei.
La concursurile organizate in ultimii ani vanatorii nostrii au obtinut locuri pe podium, diplome si premii.
Relatiile de colaborare cu asociatii similare din tara si strainatate; Colaboram permanent cu toate asociatiile vecine, care respecta “regula jocului cu arma si cu undita” si avem relatii de colaborare cu membrii si cu organizatii de profil din Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania si Ungaria, care se incadreaza tot mai mult conturul actual European.